Over koffie

De koffieoogst gebeurt, in tegenstelling met de oogst van thee, één maal per jaar. Er zijn enkele uitzonderingen zoals in Colombia en Kenia, waar droge seizoenen en regenseizoenen niet altijd zo gescheiden zijn. De koffiebessen of vruchten van de koffiestruik waarin de koffiebonen zitten, zijn rijp als ze een schitterende, felrode kleur hebben (6 tot 8 maanden voor een arabica, 9 tot 11 voor een robusta).

Ten noorden van de evenaar oogst men in september en december, en ten zuiden ervan in april of in mei. Het merendeel van de oogst gebeurt met de hand, vooral voor de kostbare arabica's. Het is namelijk belangrijk een onderscheid te kunnen maken tussen rijpe, onrijpe, zieke of ook overrijpe koffiebessen, die de kwaliteit van de oogst zouden kunnen verminderen.
Net als theebladeren moeten de bessen van de koffiestruik zo snel mogelijk na de oogst verwerkt worden en in elk geval binnen 24 uur....
Na deze termijn wordt het moeilijk om het vruchtvlees te verwijderen en loopt men het gevaar de boon te beschadigen.

De koffiebessen worden gedroogd (droge methode) en gepeld, of gewassen (vochtige methode), zodat het vruchtvlees gemakkelijk verwijderd kan worden. Ze moeten vervolgens, nog altijd in de pel, 12 tot 15 dagen drogen in de zon en af en toe worden omgedraaid. Dan heeft men koffie in de pel. Het ideale is dat hij zo bewaard blijft tot hij wordt uitgevoerd. Arabicabonen mogen niet langer dan een jaar opgeslagen worden, wil men het aroma vrijwaren. De bonen worden pas enkele dagen voor de uitvoer gepeld en gesorteerd volgens grootte en dikte. De laatste slechte bonen worden met de hand verwijderd.

Koffieplanten hebben zo'n 5 jaar nodig voordat zij een goede oogst aan koffiebonen kunnen leveren.
De bloemen van de koffieplant hebben vijf kroonblaadjes. Bloemknoppen ontwikkelen zich na regenval. De bloem is de basis voor de koffieboon die wordt gevormd. De bessen (vruchten) vormen zich na de bloei, in de bessen ontwikkelen zich 2 zaden: de koffiebonen.

Na elk regenseizoen de bloei- en rijpcyclus opnieuw. Daardoor vindt men op een en dezelfde koffieplant op hetzelfde moment bloesems en koffiebessen; zowel onrijpe als rijpe en overrijpe koffiebessen. Er is dus niet één tijdstip waarop alle koffiebessen geoogst kunnen worden.

Bij 'picking' is er sprake van handmatige oogst, waarbij alleen de rijpe koffiebessen worden geplukt. Bij machinaal oogsten wordt gewacht totdat de meeste koffiebessen rijp zijn. Alle koffievruchten worden vervolgens mechanisch van de takken verwijderd. Voordat ze verder worden verwerkt, worden de koffiebessen nog ontdaan van los vuil, bladeren en twijgjes. Voor koffiespecialiteiten worden vervolgens de onrijpe en overrijpe vruchten uitgesorteerd.

Mechanische verwijdering is een inefficient proces, ca. 85% van de koffiebonen oogst gaat verloren. Handmatige verwijdering van koffiebonen is daarintegen zeer arbeidsintensief maar levert een beter koffieopbrengst rendement

Geoogste koffiebessen zijn maar beperkt houdbaar en moeten snel verder verwerkt worden.

Koffie 100% Arabica en voorzien van een heerlijke crème laag
Espresso Espresso is sterk geconcentreerde, zeer fijn gemalen koffie. Een espresso wordt in een klein kopje geserveerd.
Koffie met melk Maak uw heerlijk koffie romig met deze variant
Cacao Een romige smaak van een heerlijke kop chocolade staat garant voor een zoete voldoening. Gemaakt van echte cacao en magere melkpoeder.
Thee Met meer dan 18 smaken een wereld vol geuren en kleuren
Cappuccino Cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim. Een snufje cacaopoeder of  kaneel maken het een extra feestelijke koffie.
Wiener Melange Is een heerlijke cappuccino voorzien van een toefje cacao
Latte Macchiato Latte Machiato is warme melk waaraan een scheutje koffie wordt toegevoegd. Opgebouwd uit meerdere lagen die niet door elkaar heen lopen.
Cafe au lait Cafe au lait bestaat uit een deel espresso op vier delen warme melk. In Nederland noemen we deze drank ‘koffie verkeerd’.
SVA Automaten Service gaat
verder als Qoffy concepts

Dezelfde koffie & service, nieuwe naam.

Het stond al even te pruttelen maar vanaf nu is het zover.
Qoffy Concepts is de nieuwe naam van SVA Automaten Service.
Een stap vooruit waardoor we u nog beter van dienst kunnen zijn.

Aangenaam; wij zijn Qoffy.